Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

NHG norm 2013 verder verscherpt

vrijdag, 2 november 2012

"Omdat uit koopkrachtberekeningen van het Nibud blijkt dat de meesten minder te besteden hebben, zijn ook de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld., aldus het NIBUD.

Consumenten kunnen volgend jaar gemiddeld 2,5% van hun inkomen minder besteden aan maandlasten voor een NHG-hypotheek, zo heeft budgetinstituut Nibud berekend.

Een huizenkoper met een brutojaarinkomen van 45.000 kan daardoor 13.000 minder lenen dan dit jaar. Volgens het Nibud hoeft dat niet direct een hogere drempel voor het kopen van een huis op te leveren.

"Als we rekening houden met een gemiddelde loonstijging volgend jaar (2,25% volgens het CPB), dan is de daling in dit geval ongeveer 8.500: van ca. 205.500 naar ca. 197.000. De maximale hypotheek valt daarmee 4% lager uit."

Omdat de verkoopprijzen van huizen in het afgelopen jaar met een kleine 8% zijn gedaald, kan deze consument nog steeds dezelfde soort woning kopen, aldus het Nibud, dat deze berekeningen jaarlijks maakt ten behoeve van de leennormen van de Nationale Hypotheekgarantie.

De normen worden inmiddels ook overgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

In de praktijk zullen starters en doorstromers hogere hypotheeklasten krijgen, denkt het Nibud, omdat er in verband met de nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek minder zal worden gekozen voor een aflossingsvrij gedeelte.

(bron; AMWeb)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.