Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

PERS: Geen advies wel hypotheek

donderdag, 1 november 2012

Wie zelf een hypotheek afsluit op internet, betaalt geen advieskosten. Maar deze besparing is niet voor iedereen weggelegd, want zonder kennis van zaken ben je wellicht alsnog duurder uit.

Het klinkt heel aantrekkelijk: besparen op de advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Het inschakelen van een hypotheekadviseur kost immers vaak duizenden euro's.

Met een 'execution-only-hypotheek' omzeilt de consument de kosten van het advies van een tussenpersoon. Maar let op: lang niet iedereen kan zelf de hypotheek met de meest gunstige voorwaarden uit zoeken.

Niet steeds advies betalen

In een tijd waarin veel consumenten op de kleintjes moeten letten, duikt een aantal aanbieders op de 'adviesvrije' hypotheek, gesteund door het wantrouwen van consumenten ten opzichte van financieel adviseurs. Voorbeelden van aanbieders van execution-only-hypotheken zijn Goedkoopstehypotheekadviseur.nl , Nulprovisie.nl en Woningscan.nl.

"Ik vind dat een consument niet telkens opnieuw voor advies hoeft te betalen. Er zijn immers consumenten die al drie keer een hypotheek hebben afgesloten en zo veel kennis hebben opgebouwd", stelt Remko Grijm, mede-eigenaar van het Financieel Adviescentrum Nederland (FACN).

Via de websites Goedkoopstehypotheekadviseur.nl en FACN.nl biedt zijn bedrijf execution-only-hypotheken aan. Voor het afsluiten van een doe-het-zelfhypotheek betalen klanten bij FACN maximaal duizend euro bemiddelingskosten.

Ter vergelijking: de afsluitprovisie voor een hypotheek ligt meestal tussen de 1 en 1,5 procent van de lening. Voor het zelf uitzoeken welke hypotheek het beste bij je past is flink wat financiële kennis vereist. Rentes naast elkaar leggen is natuurlijk niet zo ingewikkeld. Maar je moet bijvoorbeeld ook begrijpen hoe een hypotheek fiscaal in elkaar steekt en welke voorwaarden belangrijk zijn. Zo niet, dan kun je je flink in de vingers snijden. En dat voor dertig jaar lang.

"De execution-hypotheek is vooral aantrekkelijk voor mensen die zelf in de financiële wereld werken", stelt woordvoerder Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis.

Fractie van de markt

Grijm geeft inderdaad toe dat deze hypotheek vooral bedoeld is voor 'een fractie van de markt', maar hij heeft ook klanten buiten de financiële sector. "Denk aan hoogopgeleiden die vaker zijn verhuisd." Klanten die niet in staat zijn hypotheken te vergelijken, weigert hij. "Wij worden soms benaderd door starters die alleen op het lage tarief afkomen. Alle klanten moeten een kennis- en ervaringstoets doen, dus die filteren we er zo uit", vertelt Grijm.

Verstandig

Vanaf 1 januari moeten alle aanbieders van execution-only-hypotheken een test van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op hun website zetten, waarmee ze de financiële kennis van potentiële klanten kunnen toetsen. De uitslag ervan is niet bindend.

"Maar dat betekent niet dat hypotheekaanbieders het advies in de wind kunnen slaan. Als blijkt dat iemand niet in staat is een hypotheek voor zichzelf uit te zoeken en het gaat vervolgens ook echt mis, dan heeft de hypotheekaanbieder ook iets uit te leggen", zegt woordvoerder Martijn Pols van de AFM.

En natuurlijk doet de consument er ook verstandig aan de uitslag van de test serieus te nemen.

auteur: Irene van de Berg voor GPA
bergcommuniceert.nl
Gelderlander/DeStentor
bron:

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.