Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Belastingplan negatief voor huizenmarkt

woensdag, 24 oktober 2012

Het Verbond van Verzekeraars is van mening dat het rapport- Van Dijkhuizen over een nieuw belastingstelsel sympathieke doelen nastreeft, maar onbedoelde negatieve gevolgen heeft voor de woningmarkt en het pensioenstelsel.

De commissie stelt voor de aftrekbaarheid van pensioenpremies te beperken tot de salarisgrens van 62.500 euro. Die voorgestelde aftopping is volgens het Verbond zeer onwenselijk. "Het leidt tot potverteren, omdat het belastingopbrengsten naar voren haalt ten koste van toekomstige generaties. In de toekomst zijn er lagere pensioenuitkeringen waarover belasting geheven kan worden en dus versmalt de belastinggrondslag op termijn weer."

Volgens het Verbond is het onwenselijk te morrelen aan een solide systeem dat via de omkeerregel (premies zijn onbelast, de uitkering is wel belast) solidariteit organiseert. "Het pensioenstelsel wordt met dit plan eerder complexer dan eenvoudiger. In veel gevallen zal immers de pensioenopbouw boven het grensbedrag doorgaan, maar dan in een afwijkend fiscaal systeem. Aftopping kan er ten slotte voor zorgen dat veel Nederlanders er na hun pensionering aanmerkelijk in levensstandaard op achteruitgaan."

Ook is het Verbond van mening dat de voorstellen met betrekking tot de woningmarkt evenzeer onwenselijke negatieve gevolgen hebben. Het Verbond onderschrijft een aanpak waarbij de hypotheekrenteaftrek geleidelijk via een verlaging van de tarieven wordt beperkt. "Maar de commissie stapelt dit verstandige plan op het voornemen de aftrek ook te beperken via een annuïtair aftrekschema en via het schrappen van de vrijstelling voor spaarhypotheken. Hierdoor kunnen individuele huishoudens zwaar getroffen worden. Dit leidt tot forse verhoging van de netto-woonlasten en maakt de fiscale behandeling van de eigen woning er niet eenvoudiger op. Bovendien is de stapeling onnodig. De daling van de tarieven waartegen de aftrek plaatsvindt, is op zichzelf al een stevige prikkel tot aflossen."

De commissie-Van Dijkhuizen heeft de opdracht het belastingstelsel te vereenvoudigen en te zorgen voor meer dynamiek in de economie. Beide hoofddoelstellingen kunnen volgens het Verbond prima worden gerealiseerd zonder de pensioenopbouw te hinderen of de woningmarkt verder te ontregelen. Omdat het rapport nog niet definitief is, heeft de commissie de gelegenheid om de voorstellen verder aan te scherpen. Het Verbond roept de commissie dan ook op haar plannen met betrekking tot de woningmarkt en het pensioen te herzien.

(bron: VVPOnline.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.