Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Herziening belastingstels goed voor woningmarkt?

donderdag, 18 oktober 2012

Terwijl de kabinetsformatie van een nieuw kabinet in volle gang is, presenteerde commissievoorzitter Kees van Dijkhuizen gisteren een tussentijds rapport aan staatssecretaris Weekers. Het definitieve rapport wordt komend voorjaar verwacht.

De commissie werd ingesteld door de Tweede Kamer om de mogelijkheden van een budgetneutrale herziening van het belastingstelsel te verkennen.

Voorstel vervanging belastingschijven

Bijna 12 van de krap 13 miljoen belastingplichtigen (ook 65-plussers) zullen volgens het plan te maken krijgen met één tarief van maximaal 37 procent voor de inkomstenbelasting.

Een voorstel is vervanging van de huidige vier inkomstenbelastingtarieven door twee tarieven van 37 en 49 procent.

Voorstel beperking hypotheekrenteaftrek

De commissie stelt verder voor de hypotheekrenteaftrek te beperken. Bestaande en nieuwe gevallen worden daarin fiscaal gelijk behandeld.

Geleidelijk afbouw renteaftrek

De commissie beveelt verder aan om aflossing niet fiscaal te verplichten, maar de renteaftrek geleidelijk gedurende de looptijd via een (forfaitair) annuïtair schema te verminderen. De renteaftrek vindt vervolgens plaats tegen het tarief van de nieuwe eerste schijf.

Voorstel bevordering doorstroming huizenmarkt

Ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt stelt de commissie voor de overdrachtsbelasting voor woningen volledig af te schaffen. De rente op restschulden wordt fiscaal aftrekbaar en er moet een apart schadefonds komen voor restschulden.

De commissie adviseert de huren geleidelijk meer marktconform te maken en de opbrengst in te zetten voor lastenverlichting.

De voorstellen van volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting, verhoging van de BTW naar 23 procent, versobering van de hypotheekrenteaftrek en een oplossing voor de restschuldproblematiek moeten bijdragen aan een herstel van de woningmarkt.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.