Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Ruim 72.000 huiseigenaren met een betalingsachterstand

woensdag, 17 oktober 2012

Het aantal betalingsproblemen op de hypotheek is in 2012 verder toegenomen. Op dit moment hebben 72.367 huiseigenaren moeite om hun hypotheek te betalen. Een stijging van bijna 10.000 achterstanden sinds 1 januari 2012. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Hypotheekbarometer.

Verwachting eind 2012

Op basis van de laatste cijfers verwacht BKR dat het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen op de hypotheek, aan het eind van dit jaar op zo’n 76.000 uitkomt. Hoewel het probleem procentueel beperkt is, is het een serieus signaal. ”Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan vooraf gegaan”, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR. “En vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit. Door de dalende huizenprijzen staan steeds meer huizen onder water.”

Vroegsignalering

De schuldenproblematiek in Nederland stijgt al jaren. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars.

“Op al deze betalingsachterstanden heeft BKR geen zicht. Bij ons aangesloten kredietverstrekkers zien deze dus ook niet als iemand bij hen voor een lening aanklopt.” zegt Van den Bosch. “BKR heeft nu slechts zicht op zo’n 20% van de betalingsachterstanden, dat is te weinig. We moeten snel nieuwe wegen inslaan, zoals vroegsignalering, om mensen te helpen.”

(Bron: EUFIN Financieel Nieuws. BKR: ruim 72.000 huiseigenaren met een betalingsachterstand op de hypotheek. artikel).

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.