Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Hypotheekmarkt zit muurvast

maandag, 8 oktober 2012

Door de nieuwe bankenregels van Basel 3 wordt het steeds moeilijker voor buitenlandse hypotheekverstrekkers om enige rol van betekenis te spelen op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo blijkt uit verklaringen van deskundigen.

zie ook Nieuwe regelgeving horror voor kredietmarkt

Woningkopers die nog hopen op meer concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt door een terugkeer van concurrerende buitenlandse partijen, kunnen die hoop beter opgeven

Vorig jaar vertrok prijsvechter BNP Paribas al van de makrt. BNP Paribas heeft in ieder geval geen plannen voor een terugkeer naar ons land, volgens een topman.

Vanaf 2003 tot begin 2011 was de Franse bank BNP Paribas een van de snelst groeiende nieuwe toetreders op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De bank stormde de markt op en wist met zeer scherpe rentetarieven voor nieuwe hypotheken op het hoogtepunt een marktaandeel te verwerven van 8,9 procent (november 2010), zo blijkt uit een sectorstudie naar de hypotheekmarkt van concurrentiewaakhond NMa.
Voor het marktaandeel van hypotheken afgesloten met NHG, scoorde de bank in december van dat jaar zelfs 14,7 procent marktaandeel.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat de markt gedomineerd blijft door de grote drie banken Rabobank, ING en ABN Amro. Onder deze groepen vallen tevens de labels Obvion, Nationale Nederlanden, Florius en Moneyou.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.