Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Hypotheek voor starters vanaf 2013

woensdag, 3 oktober 2012

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de woningmarkt te reguleren. Een daarvan is dat mensen alleen de hypotheekrente mogen aftrekken als ze een annuïteitenhypotheek afsluiten. Dat, in combinatie met een aantal andere maatregelen, betekent dat het in sommige gevallen gunstig kan zijn om nog in 2012 een huis te kopen.

Mensen die vanaf 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluiten, mogen de rente die ze over die hypotheek betalen alleen nog aftrekken van de belasting als de hypotheek helemaal annuïtair wordt afgelost. Vanaf augustus 2011 waren huizenkopers al verplicht om minstens 50% van hun hypotheek af te lossen, ongeacht of ze gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Maar wat is nu precies een annuïteitenhypotheek? Dat is een hypotheek waarbij u elke maand een vast bedrag betaalt, bestaande uit een stuk aflossing en een stuk rente. Omdat u maandelijks een gedeelte aflost, wordt uw schuld iedere maand een klein stukje lager. Daarom hoeft u iedere maand iets minder rente te betalen. In het begin van de looptijd betaalt u dus vooral veel rente en een klein deel aflossing. Tegen het einde van de looptijd betaalt u juist een klein deel rente en een groot gedeelte aflossing.

Hogere kosten

Omdat u iedere maand minder rente betaalt, kunt u iedere maand ook minder rente van de belasting aftrekken. Daardoor heeft u maandelijks minder voordeel en betaalt u ‘netto’ dus iedere maand iets meer. De totale netto kosten voor een annuïteiten¬hypotheek zijn hierdoor hoger dan die voor andere hypotheekvormen, zoals de bankspaarhypotheek. En wanneer een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrij is, zoals dat nu nog is toegestaan, kan dat voordeel nog groter zijn.

Dat betekent dat het voor starters op de woningmarkt gunstig kan zijn om nog in 2012 een huis te kopen. Daar komt bij dat er zijn nog meer maatregelen zijn die het aantrekkelijk maken om niet te lang te wachten met het kopen van een huis.

Loan-to-Value

De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning wordt de Loan-to-Value genoemd. Sinds augustus 2011 mag deze niet hoger zijn dan 106 procent. Vanaf 2013 wordt dat percentage jaarlijks met één procent verlaagd tot 100 procent in 2018.

Verlaging NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een bescherming voor huizenkopers, zodat zij hun huis niet gedwongen hoeven te verkopen als ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Tot 1 juli 2012 was dit mogelijk voor woningen met een waarde tot 320.000 euro. Dit bedrag wordt per 1 juli 2013 verlaagd tot 290.000 euro en per 1 juli 2014 tot 265.000 euro.

Kortom, de overheid heeft verschillende maatregelen genomen waardoor het voor starters op de woningmarkt gunstig kan zijn om nog in 2012 een woning te kopen. Of dat in uw geval ook zo is, hangt af van verschillende factoren. Laat u adviseren door een deskundig adviseur als u hier meer over wilt weten.

Adviesgesprek aanvragen

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.