Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Meer partijen voorstander bouwsparen

woensdag, 3 oktober 2012

Na Bouwend Nederland pleit nu ook het CDA pleit voor een bouwspaarregeling voor de eigen woning. De regeling moet hypotheekschulden omlaag brengen en het voor starters makkelijker maken om een huis te kopen.

Bouwsparen is een fiscale regeling waarmee volgens het CDA een cultuurverandering wordt beoogd.

“De toekomstige huizenkoper zal eerst moeten sparen om kapitaal op te bouwen voordat een eigen huis serieus overwogen kan worden. Bouwsparen kan bijdragen aan een oplossing om de huizenmarkt op de korte termijn uit de impasse te halen. Voor de lange termijn biedt het uitzicht op een duurzame woningmarkt.”

De bouwspaarregeling kan worden vormgegeven als het Bausparen in Duitsland, uitgevoerd door banken en verzekeraars, zo licht het CDA toe.

De totale inleg wordt bij aankoop van een huis door de overheid vermeerderd met een eenmalige bonus van 5 of 10%, met een maximum van 20.000 euro. De regeling geldt voor mensen van 18 tot 35 jaar. Het is bedoeld als aanvulling op de zilvervlootregeling. De regeling blijft 20 jaar bestaan en kost de overheid jaarlijks maximaal 25 miljoen euro.

Op dit moment kun je maximaal 106% van de waarde van een woning financieren met een hypotheek. Dit betekent dat je al begint met een restschuld. Dit is een risico voor de consument en de bank.

De maximale 'loan to value ratio (LTV)' zal daarom de komende 6 jaar met kleine stapjes van 1%punt per jaar worden verlaagd tot 100%.

Nu kun je nog 104% van de koopsom/woningwaarde plus de overdrachtsbelasting financieren bij de aankoop van een woning. Dat is in 2018 nog maar 100%.

Bij een gemiddelde woningwaarde van € 230.000, betekent dit dat je in 2018 circa € 10.000 tot € 12.000 eigen geld moet hebben om de woning te kunnen kopen.

Tip: laat kinderen vast gaan sparen ! En wil je zelf een woning gaan kopen over enkele jaren? Zorg dan dus ook dat je eigen spaargeld beschikbaar hebt.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.