Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Beperking hypotheekrenteaftrek vastgelegd

woensdag, 19 september 2012

Demissionair minister De Jager heeft in het belastingplan voor 2013 de fiscale maatregelen overgenomen die onderdeel waren van het lenteakkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Daarmee wordt de aftrek van hypotheekrente voor nieuwe gevallen per 1 januari 2013 definitief beperkt tot hypotheken waarbij daadwerkelijk tijdens de looptijd wordt afgelost.

"De betaalde rente voor deze leningen is dan alleen nog aftrekbaar als die in 30 jaar volledig en ten minste volgens een annuïtair aflossingsschema wordt afgelost", schrijft De Jager. "Hieraan voldoen in het bijzonder annuïtaire en lineaire leningen."

Voor aflossingsvrije hypotheken vervalt de renteaftrek, "ook als gelijktijdig wordt gespaard voor de (gedeeltelijke) aflossing na maximaal 30 jaar".

De beperking geldt ook voor het extra geleende deel bij het ophogen van bestaande hypotheken. De vrijstelling voor nieuwe kapitaalverzekeringen in box 1 komt volgend jaar eveneens te vervallen.

Zoals eerder bekend gemaakt, wordt de termijn voor verlaging van de overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een woning tijdelijk verlengd van 6 naar 36 maanden.

(bron: AMWeb)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.