Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Relatiebreuk leidt tot verlaagd uitgavenpatroon

maandag, 10 september 2012

63 procent van de Nederlanders die de afgelopen drie jaar een punt achter zijn relatie heeft gezet, had na de breuk minder geld te besteden. Bijna één op de vijf mensen houdt hier zelfs schulden aan over.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Zij lanceren vandaag de checklist 'Uit elkaar gaan' op www.wijzeringeldzaken.nl.

Maar liefst zes op de tien met een nieuwe relatie hebben naar aanleiding van eerdere ervaringen zaken nu anders geregeld. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die geen bemoeienis hadden met de financiële administratie in de relatie het scheiden van de financiële zaken als moeilijker en oneerlijker ervaren. Ook geeft een deel van deze groep aan bepaalde zaken bij de afhandeling van de financiële zaken nu anders te doen. Duidelijke afspraken maken en meer op papier vastleggen worden het meest genoemd.

Invloed van kinderen

Het hebben van kinderen vertraagt voor veel stellen de beslissing om uit elkaar te gaan. Niet alleen wordt in dat geval vaker uitgesteld vanwege het opzien tegen de financiële gevolgen, ook stelt men de beslissing over wat te doen met de koopwoning uit en blijft men langer samen met de ex-partner onder één dak wonen. Daarnaast blijkt dat de aanwezigheid van kinderen het uit elkaar halen van de financiële zaken lastiger maakt. Gebrouilleerde partners zonder kinderen ervaren het afhandelen van de financiële zaken vaker als eerlijker dan mensen met kinderen.

Het onderzoek bevestigt hoe belangrijk het is dat beide partners samen verantwoordelijk zijn voor de financiële administratie. Daarmee is er bij een onverhoopte breuk meer grip op de financiële situatie en staat men minder snel voor verrassingen. De checklist 'Uit elkaar gaan' van Wijzer in geldzaken biedt hierbij hulp.

Op de consumentenwebsite allesoververzekeren van het Verbond vind je ook informatie over de gevolgen voor de verzekeringen bij een scheiding.

(bron: Verbond van Verzekeraars)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.