Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Gouden Handdruk ongunstig voor jonge werknemers

vrijdag, 7 september 2012

Bij een direct uitkerende gouden handdruk verzekering stort de werkgever de gouden handdruk rechtstreeks – en zonder heffing van belasting en premies - op de bankrekening van de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar verstrekt vanaf het eerste moment (bijvoorbeeld vanaf de eerste maand) maandelijkse uitkeringen aan de ex-werknemer.

Deze uitkeringen worden gestort op de privérekening, waarbij de verzekeraar loonbelasting en premies inhoudt (de verzekeraar draagt deze af aan de fiscus).

U kiest vooraf een periode tot wanneer u de maandelijkse uitkeringen wilt ontvangen. Aan het eind van deze periode is de ”gouden handdruk pot” leeg en stoppen de maandelijkse uitkeringen. Dit is de einddatum.

De direct uitkerende gouden handdruk verzekering is gehouden aan een minimale looptijd. Dit levert met name een beperking op voor jongere werknemers.

e minimale looptijd van de uitkeringen moet zo lang zijn dat de kans dat u overlijdt minimaal 1 % bedraagt. Dit hangt af van de volgende factoren:

A) Leeftijd (dit is de belangrijkste factor); Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op overlijden.
B) Geslacht. Over het algemeen hebben vrouwen een lagere sterftekans dan mannen.

Onderstaande tabel toont de minimale looptijd van een direct uitkerende gouden handdruk verzekering bij verschillende leeftijden.

geslacht: man

Lft minimale looptijd


30 10 jaar
35 7 jaar
40 5 jaar
45 3 jaar + 5 mnd.
50 2 jaar + 3 mnd.
55 1 jaar + 5 mnd.
60 10 maanden
65 6 maanden

Voor vrouwen is de looptijd maximaal 3 jaren langer door hun hogere levensverwachting.

Bij jongere leeftijden is de minimaal verplichte looptijd lang. Dit betekent een forse beperking voor jonge mensen die een direct uitkerende gouden handdruk verzekering willen afsluiten. Jongere werknemer kiezen daarom vaker voor een uitgestelde gouden handdruk verzekering. Voor oudere personen is de minimale looptijd korter en zal dus vaker een direct uitkerende variant worden afgesloten.

(bron: banksparen-ontslagvergoeding.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.