Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Hypotheekrente verlengen. En nu?

woensdag, 29 augustus 2012

Uw hypotheekrente moet na het aflopen van de rentevaste periode opnieuw vastgezet worden voor een nieuwe periode.

dot wordt ook wel 'hypotheek verlengen' genoemd. u wijzigt immers niets, geen nieuwe geldverstrekker, u verlengt alleen het rentecontract met een nieuwe rentevaste periode.

Bij uw huidige bank ontvangt u vaak een veel hogere verlengingsrente voor het verlengen van uw hypotheek dan bij een andere bank. Dat betekent een flinke stijging van uw maandlasten! Niet leuk, maar er is een oplossing!

Hieronder leest u over 'hypotheek verlengen' veel gestelde vragen en antwoorden:

1. Is het verplicht om de hypotheek te verlengen bij dezelfde hypotheekverstrekker of bank?
U kunt ook uw hypotheek verlengen bij een andere bank, dus u bent niets verplicht bij het verlengen van uw hypotheek. Een goede adviseur kan u laten zien of dat zinvol is voor de nieuwe hypotheekrente en bijkomende kosten om uw hypotheek elders te verlengen.

2. Kunnen wij een andere hypotheekvorm kiezen bij hypotheek verlengen?
U kunt bij het verlengen van uw hypotheek een andere hypotheekvorm kiezen, maar een hypotheekverzekering stopzetten kan onverstandig zijn. Vaak kan deze mee naar de nieuwe hypotheek. Een goede adviseur kijkt dit voor u na.

3. Mogen wij onze hypotheek verlengen bij een andere hypotheekverstrekker zonder boete?
Op de rente vervaldatum, dus op het moment van rente- of hypotheekverlenging, is het bij de meeste banken toegestaan om boetevrij af te lossen. Wel komen er notariskosten en evt. afsluitkosten en/of taxatiekosten bij kijken. De hypotheekadviseur rekent voor u uit hoeveel voordeel u kunt behalen, of juist hoe weinig.

4. Wanneer moeten wij dan de huidige hypotheek opzeggen of gaat dit automatisch bij afloop van de rentevastperiode?
Dit verschilt per geldverstrekker en staat in de algemene voorwaarden. Meestal is het 1 maand. De hypotheekadviseur kijkt dit voor u na.

5. Krijgen wij gezondheidsvragen als we de hypotheek verlengen bij een andere geldverstrekker?
Als uw hypotheekverzekering bij het elders verlengen van uw hypotheek meegenomen kan worden niet, als er een nieuwe hypotheekverzekering wordt gestart wel.

Bekijk ook eens het artikel hypotheekrente verlengingsvoorstel .

Uw hypotheek verlengen bij dezelfde bank zinvol of niet? Wij rekenen het graag voor u uit. Gebruik vrijblijvend ons contactformulier.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.