Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Hypotheek royeren bij kadaster of niet

donderdag, 2 augustus 2012

Het royeren van een hypotheek is verplicht bij de verkoop van de woning. Maar als uw hypotheek volledig is afgelost terwijl u nog in de woning blijft wonen niet.

Bij het royeren van uw hypotheek, verwijdert u de hypothecaire inschrijving uit het hypotheekregister van het Kadaster en verdwijnt de relatie met de bank als het om uw huis gaat. Om dit te doen dient een notaris een volmacht tot vervallenverklaring naar het Kadaster te sturen.

Uitschrijven bij het Kadaster kan alleen via de notaris en daarom kost het geld.

Voordat u een nieuwe lening aan wilt gaan bij een andere bank of voordat u de woning wilt verkopen is het nodig om een hypotheek te royeren. Maar wilt u nog jaren blijven wonen in het afbetaalde huis, dan is er weinig noodzaak om de hypotheek uit te schrijven bij het Kadaster.

Waarom zouden huiseigenaren niet de afgeloste hypotheek gewoon in het register laten staan?

Tegen betaling kan iedereen met een internetaansluiting gegevens over een woning opvragen bij het Kadaster. Er is dan alleen te zien of het pand hypotheekvrij is of niet. Mensen die hun hypotheek afgelost hebben zijn vermogend, zouden kwaadwillenden kunnen veronderstellen naar aanleiding van de Kadaster-gegevens bij een geroyeerde hypotheek.

Royeert u uw hypotheek niet, dan kunnen anderen in gegevens van het Kadaster niet terugvinden of de hypotheek afgelost is of niet.

(bron: OverGeld)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.