Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Voorstel: bouw renteaftrek af in 30 jaar

woensdag, 23 mei 2012

Een gezamenlijk hervormingsplan voor de woningmarkt van Vereniging Eigen Huis, de huurdersvereniging Woonbond, en de vereniging van woningcorporaties Aedes komt met het voorstel:

Bouw de hypotheekrenteaftrek af in dertig jaar en laat de huren jaarlijks met 2 procent stijgen, boven op de inflatie.

Het hervormingsplan, van de belangenorganisaties van kopers én huurders, wordt op 24 mei gepresenteerd, maar details staan vandaag al in de Volkskrant.

Het plan moet de Nederlandse woningmarkt, die de afgelopen jaren is vastgelopen, weer vlot trekken. Volgens de partijen, die doorgaans diametraal tegenover elkaar staan, wonen veel Nederlanders in huizen waar ze niet in willen wonen.

Om de doorstroming van huur naar koop te bevorderen moet het fiscale voordeel van eigen woningbezit via de hypotheekrenteaftrek langzaam worden afgeschaft.

"En de huren, vooral die van woningcorporaties, moeten 'marktconform' worden door een jaarlijkse huurverhoging van 2 procent, boven op de inflatie. De afgelopen jaren stegen de huren met de inflatie. Lage inkomens moeten via de huurtoeslag worden gecompenseerd", aldus de Volkskrant.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.