Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Faillissementen in bouw enorm gestegen

woensdag, 9 mei 2012

In de bouwnijverheid is het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van 2012 explosief gestegen. Dit blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd.

Ook het totale aantal bedrijven dat bankroet ging, blijft toenemen.

In totaal gingen in de eerste vier maanden van dit jaar 4068 bedrijven failliet. Dat is een groei met 20 procent ten opzichte van de eerste vier maanden van 2011.

De bouw stak daar met een stijging van 37 procent tot 676 faillissementen flink bovenuit.


In april gingen binnen deze sector maar liefst 180 bedrijven over de kop. Dat is een toename van 78 procent ten opzichte van april 2011 en een dieptepunt in de afgelopen twee jaar. In 2011 leek de bouw zich nog enigszins te herstellen; 494 bedrijven legden het loodje tegen 568 in 2010.

Aanhouden crisis funest

Volgens Bouwend Nederland houdt de faillissementsgolf vooral verband met de lange duur van de crisis. “In de bouw heb je veel familiebedrijven. Die kunnen het lang uitzingen met eigen kapitaal. Maar als de orders telkens uitblijven, houdt het een keer op. Bij banken hoeven ze momenteel ook niet aan te kloppen”, weet woordvoerder Pim Nusselder van de branchevereniging.

Hypotheekadviseurs meegezogen

De malaise in de bouw hangt samen met de onzekerheid op de hypotheekmarkt. Daardoor kijken veel potentiële kopers de kat uit de boom. Ook makelaars, hypotheekbemiddelaars en andere financiële advieskantoren ervaren dit aan den lijve. In de eerste vier maanden van 2012 steeg het aantal huizenverkopers en financiële adviseurs dat failliet ging met ruim de helft tot 669.

(bron: Faillissementsdossier.nl,
artikel http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/3473/nieuwe-faillissementsgolf-in-de-bouw.aspx)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.