Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Snelle duidelijkheid overdrachtsbelasting gewenst

maandag, 23 april 2012

Door de val van het kabinet raakt de woningmarkt verder in het slop. Het meest acute probleem is het aflopen van de termijn van de verlaagde overdrachtsbelasting, aldus Vereniging Eigen Huis. Als het kabinet niet ingrijpt, eindigt deze maatregel op 1 juli aanstaande. Huizenkopers en -verkopers worden nu in het ongewisse gelaten over een eventuele verlenging.

Een terugkeer van het hoge tarief op dit moment zal de woningmarkt ernstig schaden. Omdat pas na 2 à 3 maanden overdrachtsbelasting wordt geheven bij de formele overdracht van de woning, dreigt de woningmarkt nu al verder stil te vallen. Vereniging Eigen Huis doet daarom een dringend beroep op de politieke partijen om de verlaagde overdrachtsbelasting zo snel mogelijk te continueren.

Het overleg in het Catshuis leverde een tweedeling op in de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen. Vereniging Eigen Huis is fel tegenstander van een dubbel systeem van renteaftrek. Het belangrijkste bezwaar tegen deze maatregel is dat de druk om te bezuinigen op die manier bij de jongere generaties wordt gelegd. Deze maatregel doet meer kwaad dan goed op de woningmarkt en er staat geen bezuinigingsresultaat tegenover dat op korte termijn kan worden bereikt.

De vereniging pleit aanhoudend voor een echt integrale hervorming van de woningmarkt, die kan rekenen op een breed draagvlak in de samenleving en in de politiek. Vereniging Eigen Huis is hierover in overleg met de Woonbond, Aedes (de koepel van woningcorporaties) en de makelaarsorganisaties. Zij verwachten dit plan eind mei te presenteren.

(bron: InFinance.nl,
http://www.infinance.nl/2514/lp-daily.html?fzine_id=13103)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.