Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Leg een eed af en het komt goed

dinsdag, 17 april 2012

Minister De Jager van Financiën introduceert de bankierseed voor alle bestuurders en medewerkers van financiële ondernemingen en maatregelen om hypotheektarieven transparanter te maken. Het doel van de maatregelen is om het vertrouwen in de financiële sector te herwinnen. De AFM houdt toezicht en indien de eed of belofte niet wordt nageleefd treedt een bestuurder in het uiterste geval af.

De maatregelen zijn onderdeel van een veelomvattend pakket aan regels dat ter consultatie aan marktpartijen en toezichthouders wordt aangeboden.

'Ik sta voor een goed functionerende financiële sector waar de klant weer centraal staat. Met deze maatregelen zetten we een belangrijke stap in de goede richting om het morele gezag van de sector te herwinnen', aldus minister De Jager.

Met de bankierseed wordt geregeld dat medewerkers van alle financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars een eed of belofte afleggen. De klant moet voorop staan en bankiers en verzekeraars moeten zich bewust worden van hun bijzondere rol in de maatschappij.

Verder dienen hypotheekverstrekkers meer inzicht te geven in de hypotheektarieven. Het is nu vaak onduidelijk hoe hypothecaire tarieven tot stand komen. Met dit voorstel ontstaat meer inzicht in de opbouw van variabele rentes. Ook krijgen consumenten drie maanden voor het aflopen van de rentevasteperiode een nieuw aanbod.

Marktpartijen en toezichthouders hebben vier weken de tijd om te reageren op de consultatie en inwerkingtreding wordt voorzien op 1 januari 2013. De maatregelen maken onderdeel uit van een groot pakket aan hervormingen van minister De Jager. In verschillende wetgevingspakketten worden historische hervormingen voor de financiële sector in korte tijd doorgevoerd. De aanpak van de financiële sector bestaat uit 40 belangrijke maatregelen.

(bron: InFinance http://www.infinance.nl/2514/lp-daily.html?fzine_id=13067)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.