Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Slechtste woningmarkt kwartaal ooit

donderdag, 12 april 2012

Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het aantal transacties is met 15,6 procent afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning ging 2,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg in het eerste kwartaal € 214.000. Op het laagste punt van de woningmarkt tot nu toe (het eerste kwartaal 2009) kwam de prijs van de gemiddeld verkochte woning uit op € 219.000.

Nog altijd wordt 22% van de woningen binnen drie maanden verkocht.

Maar volgens de NVM levert de onduidelijkheid over de hoogte van de overdrachtsbelasting na 1 juli nu al steeds meer uitstel en afstel op. De NVM pleit voor de zeer korte termijn voor zo min mogelijk extra onrust veroorzakende maatregelen.

NVM-voorzitter Hukker: “Dat betekent, als gezegd, de overdrachtsbelasting op het huidige percentage van 2% handhaven of extra verlagen, maar ook het niet opnieuw ad hoc terugschroeven van hypotheeknormen. De nog kersverse regels zijn al zeer ingrijpend. Het is nu eerst zaak dat AFM en banken zich eindelijk aan de daarbinnen gemaakte afspraken, bijvoorbeeld over het toepassen van verantwoord maatwerk, gaan houden.”

(bron: FiscAlert, http://www.fiscalert.nl/2012/04/slechtste_kwartaal_woningmarkt.php)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.