Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Overdrachtsbelasting en NHG-grens per 1 juli 2012

donderdag, 5 april 2012

De NHG kostengrens voor woningen wordt per 1 juli 2012 verlaagd naar 320.000,-. NHG heeft dit in november 2011 in een nieuwsbericht laten weten.

Daarnaast is er omtrent het kabinetsbesluit om tijdelijk de overdrachtsbelasting aan te passen naar 2% nog veel onduidelijkheid. Of deze 1 juli aanstaande weer 6% bedraagt is nog niet definitief vastgesteld.

Wij willen u bewust maken van de problematiek bij het afsluiten van een hypotheek met NHG

Voor het in eigendom verkrijgen van een bestaande woning wordt gekeken naar de voorwaarden en normen van NHG die op het moment van offreren van toepassing zijn.

Hier staat tegenover dat voor de overdrachtsbelasting de juridische leveringsdatum van de woning leidend is. Zie ook het artikel Einde lage overdrachtsbelasting nadert.

Ligt deze na 1 juli, dan is het onzeker of de overdrachtsbelasting daadwerkelijk weer 6% gaat bedragen.

Hierop nu al anticiperen en een offerte aanbieden voor een hoger bedrag dan volgens de huidige voorwaarden en normen mogelijk is, lukt niet.

De hypothecair planner zal bij het Hypotheek Planningsgesprek samen met u hierop extra attent moeten zijn en verder onder meer te letten op:

- de maximale leencapaciteit van u als klant. Kunt u nog steeds de woning kopen als de overdrachtsbelasting wel weer 6% bedraagt?
- het maximaal toegestane aflossingsvrije deel van de lening;
- de passeerdatum voor zover deze op of vlak na 1 juli ligt;
- de ontbindende voorwaarden in het koopcontract.

Meer weten? Neem vrijblijvend Contact op met onze hypotheekafdeling.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.