Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

30% regeling hypotheek voor expats

maandag, 2 april 2012

De 30% regeling is een fiscale tegemoetkoming voor uit het buitenland aangetrokken medewerkers (expat/kennismigrant). Deze tegemoetkoming is tijdelijk en heeft een looptijd van maximaal 8 jaar.

De regeling houdt in dat de werkgever 30% van het bruto jaarsalaris náást het loon mag vergoeden. De vergoeding dient als tegemoetkoming van extra kosten die een expat maakt door het werken c.q. verhuizen naar Nederland.

De vergoeding is een forfait. Een forfait is een bedrag of een tarief dat door de belastingdienst vooraf is vastgesteld. Het is dus onafhankelijk van de werkelijke waarde of opbrengst.

Het recht op de 30% regeling moet blijken uit de beschikking van de belastingdienst.

Voor het bepalen van de maximale hypotheek mag je de 30% regeling voor de duur van de beschikking meenemen. De hypotheek moet ook na afloop van de regeling op inkomen haalbaar zijn.

Hoe bepaal je het toetsinkomen als er sprake is van de 30% regeling?

Voorbeeld:

Bij de berekening van de maximale hypotheek voor een expat die al twee jaar gebruik maakt van de 30% regeling, mag je nog 6 jaar met het inkomen plus de toelage rekenen.

Na 6 jaar moet de hypotheek ook op zijn inkomen exclusief de toelage haalbaar zijn. Dit levert de volgende toetsinkomens op:

Loon voor loonheffing 100.000 EUR
Toelage als gevolg van de 30% regeling (30/70 x 100.000) 42.857 EUR
toetsinkomen jaar 1 t/m 6 142.857 EUR
toetsinkomen vanaf jaar 7 100.000 EUR

Meer weten over mogelijkheden voor expats en hypotheekn? Neem contact op.


« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.