Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Oneigenlijk gebruik WOZ kredieten zorgelijk

donderdag, 29 maart 2012

De vereniging van hypothecair planners NVHP signaleert dat er steeds meer partijen zijn die "actiever dan voorheen" consumptief krediet aanbieden om deels een woning mee te financieren.

Deze ontwikkeling heeft volgens de vereniging mede te maken met de invoering van het maximum van 106% van de waarde van de woning en uiteraard met het commerciële acceptatiebeleid van aanbieders.

Met een zogeheten WOZ-krediet kunnen de hypotheeknormen worden omzeild. En dat is natuurlijk niet wenselijk.

Het bestuur van NVHP krijgt in toenemende mate signalen dat er partijen op de markt zijn die actiever dan voorheen consumptief krediet aanbieden, als onderdeel van de financiering van onroerend goed. De ontvangen signalen duiden er op dat er partijen zijn die actief het instrument van consumptief krediet aanbieden, daar waar de mogelijkheden van hypothecair krediet de wens van een consument om een bepaalde woning te kopen, belemmeren.

De AFM heef toegezegd de signalen die men op dit gebied ontvangt, met extra aandacht te bekijken.

"Een oneigenlijk gebruik van de combinatie van consumptief en hypothecair krediet als financiering van een woning is risicovol voor de consument en kan opnieuw leiden tot reputatieschade voor de sector." aldus NVHP.


gerelateerd:

Adviesgesprek Hypothecair Planner aanvragen
Kosten en werkwijze Erkend Hypothecair Planner

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.