Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Onzekerheid woningmarkt slecht voor veel

dinsdag, 27 maart 2012

De onzekerheid op de woningmarkt is zeer schadelijk voor de Nederlandse economie en de bouwsector. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars.

In GfK-onderzoek in opdracht van het Verbond geeft 15 procent van de ondervraagden aan te willen verhuizen en 11 procent zijn huis te willen verbouwen, maar daarvan af te zien vanwege de huidige financiële situatie.

De problemen op de woningmarkt zijn vooral een vertrouwenskwestie, blijkt ook weer uit dit onderzoek”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.

Weurding: "Wij bepleiten een brede aanpak, waarvoor de voorstellen die 22 hoogleraren onder leiding van Lans Bovenberg onlangs hebben gedaan wat ons betreft een goede basis vormen. Voorkomen moet worden dat met incidentenpolitiek de vertrouwenscrisis op de woningmarkt zich verdiept. Om die reden is het ook essentieel dat de eerbiedigende werking van bestaande hypotheken wordt gegarandeerd."

Wat het Verbond betreft komt er een stimulerend beleid voor vermogensopbouw om de financiering van woningen minder afhankelijk van leningen te maken. Vermogensopbouw via de eigen woning is volgens het Verbond ook belangrijk met het oog op toekomstige pensioen- of zorgkosten.

"De spaarhypotheek en Kapitaalverzekering Eigen Woning kunnen bij zo’n aanpak een nuttige rol blijven spelen. Dit sluit aan bij de wensen van klanten: 34 procent ziet deze hypotheekvorm als de meest ideale manier om de schuld geheel af te lossen. Van de respondenten met zo’n hypotheek geeft 48 procent aan de schuld helemaal af te lossen, 52 procent gedeeltelijk." (bron: VVPOnline)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.