Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Starters nog geen kopers

vrijdag, 23 maart 2012

Potentiële starters op de huizenmakrt blijven zoeken naar een huis. Ruim tweederde van de starters heeft zich het afgelopen jaar georiënteerd op de woningmarkt. Zij zetten echter niet door, slechts een kwart komt na de huizenzoektocht ook tot een bod.

Daarmee heeft in totaliteit slechts één op de vijf starters het afgelopen jaar een bod uitgebracht. Dat blijkt uit het ING Woonbericht.

ING: 'Wij zien dat starters zich in grote aantallen oriënteren maar dat het nog beperkt tot aankopen leidt. Opvallend hierbij is dat 29 procent van de starters aangeeft dat de huizen niet voldoen aan de wensen. Zonder starters blijft herstel van de woningmarkt uit. Starters zetten niet echt door omdat ze onvoldoende weten waar ze aan toe zijn. Aan die onzekerheid moet zo snel mogelijk een einde komen. De woningmarkt is gebaat bij een integrale aanpak waarbij naar alle facetten van huren en kopen wordt gekeken. Belangrijk hierbij is dat maatregelen geleidelijk worden ingevoerd met compensatie voor die consumenten die financieel geraakt worden.'

Voor koopwoningbezitters zit de woningmarkt letterlijk op slot. Zij wachten (69 procent) op de verkoop van het eigen huis voordat ze een bod uitbrengen op een ander huis. Van de koopwoningbezitters heeft 14 procent zich het afgelopen jaar georiënteerd op een nieuwe woning.

Drie op de tien woningbezitters en starters verwacht dat de overdrachtsbelasting van twee procent per 1 juli 2012 gehandhaafd blijft.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.