Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Zonder toestemming geen tweede hypotheek

maandag, 13 februari 2012

Een uitspraak van de notariskamer van het gerechtshof Amsterdam van 27 december 2011 brengt een belangrijke wijziging met zich mee van een gebruikelijke praktijk onder notarissen.

Indien een cliënt weigert toestemming te vragen aan de eerste hypotheekhouder, moet de notaris in principe weigeren een tweede hypotheek te vestigen.

Een uitspraak van de notariskamer van het gerechtshof Amsterdam van 27 december 2011 brengt een belangrijke wijziging met zich mee van een gebruikelijke praktijk onder notarissen. Indien een cliënt weigert toestemming te vragen aan de eerste hypotheekhouder, moet de notaris in principe weigeren een tweede hypotheek te vestigen.

De notaris had de toestemming in verband met haar geheimhoudingsplicht niet zelf kunnen vragen.

De informatie dat de cliënt een tweede hypotheekrecht wil vestigen, is immers voor de totstandkoming van het hypotheekrecht nog niet openbaar. Als de cliënt weigert de toestemming te vragen, kan de notaris vervolgens niets anders doen dan zijn dienst weigeren.

De KNB acht het vooralsnog niet nodig een beleidsregel hierover op te stellen, omdat de implicaties van de uitspraak duidelijk zijn. Wel is de beroepsorganisatie in overleg getreden met de Nederlandse Vereniging van Banken. (bron: Novocatie)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.