Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Huurtoeslag en box 3 in 2012; let op.

dinsdag, 7 februari 2012

Een ouder die het ouderlijk gezag over een kind uitoefent, moet het box III vermogen van dat kind in zijn aangifte verantwoorden. De ouder wordt hiervoor belast.

In verband hiermee werd het heffingvrije vermogen van de ouder verhoogd. Dit extra heffingvrije vermogen bedroeg in 2011 2.779,- per minderjarig kind.

Per 1 januari 2012 is deze extra vrijstelling verdwenen.

Voor de mensen die een vermogen hebben dat net boven de algemene vrijstelling ligt ( 21.139,- voor een alleenstaande en 42.278,- voor fiscaal partners) betekent dit dus een (kleine) stijging van de belastingdruk.

Toch kan dit een onverwacht effect hebben voor een beperkte groep mensen.

Het gaat dan om de mensen die een box III vermogen hebben dat net onder het algemeen heffingvrije vermogen zit en een woning huren. Willen zij in aanmerking komen voor een huurtoeslag dan mogen zij geen belast box III vermogen hebben.

Door het wegvallen van de extra vrijstelling voor kinderen, kunnen zij net aan de verkeerde kant van de grens komen te zitten. Mogelijk dat zij zich hier nu nog niet bewust van zijn. Dan worden zij hiermee geconfronteerd in 2013.

Want als zij de aangifte over 2012 gaan indienen zal de Belastingdienst zien dat er over 2012 ten onrechte huurtoeslag is ontvangen en zal zij deze terugvorderen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.