Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Financieel advies op straat 'richtinggevend'

maandag, 6 februari 2012

Burgers kunnen voortaan met al hun vragen over belastingen, hypotheken, pensioenen en andere financiële zaken aankloppen bij een geldloket van de overheid voor richtinggevend advies. Minister De Jager kwam twee jaar geleden al met het idee voor deze loketten. Het project wordt uitgevoerd door ’Wijzer in geldzaken’, een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument te informeren over geldzaken.

De eerste geldloketten openen binnenkort hun deuren in Amersfoort en Den Bosch.

De geldloketten zijn niet bedoeld voor financieel advies of de verkoop van producten en diensten, benadrukt ’Wijzer in geldzaken’, maar voor 'richtinggevend advies'.

"Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken. We gaan niet op de stoel van een financieel adviseur zitten."
(Telegraaf 4/2, pag 7)

Waarvoor de consument dan wel terecht kan, blijft dan wat wazig. Een consument die gebruik maakt van zo'n loket, wil doorgaans antwoorden op vragen. En dat is toch al snel 'adviesgevoelig'.

Waarom deze loketten geen vergunnings- of diplomaplicht hebben, is een nog grotere vraag! Zeker nu men stelt daar 'richtinggevend advies' te gaan geven.

De overheid verplicht iedereen - die tussenpersoon, hypotheekadviseur of financieel adviseur als beroep uitoefent - tot het behalen van diploma's en het volgen van jaarlijkse toetsingen en permanente educatie. Behalve haar 'eigen' mensen bij deze loketten. Wonderlijke wereld.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.