Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Banken houden zich niet aan eigen gedragscode?

maandag, 30 januari 2012

Uit onderzoek van een serviceprovider/inkoopcombinatie, blijkt in de praktijk dat banken (en toezichthouder) de afspraken uit de gedragscode niet of beperkt hebben ingevoerd in hun eigen acceptatiebeleid voor hypotheken.

Ondanks dat de gedragscode een afspraak is tussen alle aanbieders, het ministerie en toezichthouders.

Men heeft onderzocht hoe aanbieders omgaan met de afspraken die zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. In het onderzoek is gekeken hoe banken de standaardnormen (comply) hebben geïmplementeerd in hun acceptatiekader en hoe banken omgaan met de toegestane uitzonderingssituaties (explain).

De conlusie uit het rapport luidt: "Alle aanbieders hebben de gedragscode aangegrepen om hun verstrekkingnormen te verengen. De nieuwe regels zijn bovenop de bestaande normen gekomen. Zo geldt bijvoorbeeld naast een maximale verstrekking van 104% marktwaarde ook nog steeds maximaal 125% van de executiewaarde."

De inkomensbepalingen voor (startende) zelfstandig ondernemers worden door geen enkele geldverstrekker overgenomen en bestaande hypotheekklanten hebben weinig mogelijkheden.

Bestaande klanten die hun hypotheek willen omzetten worden zo veelal getoetst aan de nieuwe normen of er worden aanvullende voorwaarden gesteld, waardoor omzetting niet mogelijk blijkt te zijn. Aldus het rapport.

Maandagavond besteedt Tros Radar onder de noemer "wurghypotheek" overigens aandacht aan de problemen van bestaande hypotheekbezitters (Nederland 1, 20.30 uur). Bekijk de uitzending.

lees ook:

Verwarring over begrip 'verantwoorde' hypotheken
Maximale hypotheek moet omlaag volgens DNB
Bericht 3 januari 2012 op AFM.nl
Nieuw NIBUD normen ook voor CHF norm
Wijzigingen NHG per januari 2012

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.