Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

DNB wil hypotheekschuld naar 90% woningwaarde

vrijdag, 6 januari 2012

Huizenbezitters zouden in de toekomst niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis van de bank mogen lenen. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. In een uitzending van het nieuwsprogramma Nieuwsuur toonde hij zich opnieuw een voorstander van het afbouwen van de hypotheekschuld in Nederland.

Hij gaf toe dat premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager zijn standpunt daarover niet delen.

Het afbouwen van de schuld kan alleen zeer geleidelijk gebeuren, zei Knot. Er moeten fiscale prikkels komen om mensen minder te laten lenen. Maar het kan ook via de wetgeving worden geregeld.

Nu is het zo dat mensen 106 procent van de waarde van hun huis aan hypotheek kunnen krijgen. Volgens Knot zou het mooi zijn als mensen straks 10 procent in eigen geld meebrengen.

„Een buffertje dat stabiliteit brengt op de huizenmarkt”. Deze afbouw van 106 naar 90 procent kan alleen „in kleine stapjes” plaatsvinden. „Het kan jaren duren, zo niet decennia”, zei Knot.

Volgens Knot brengt de hoge hypotheekschuld de bankbalansen van Nederlandse banken uit het lood. Banken in Nederland hebben beperkt toegang tot spaargeld omdat pensioenen niet via banken maar via pensioenfondsen worden gespaard. Deze twee dingen samen leiden er toe dat er sprake is van een „groter financieringsgat” dan bij banken in andere landen.

Volgens Knot is dit een van de oorzaken dat banken in Nederland bij de financiële crisis in 2008 en 2009 relatief hard werden getroffen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.