Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Verwarring over verantwoorde hypotheken

woensdag, 4 januari 2012

Bij hypotheekadviseurs, banken en geldgevers is verwarring ontstaan over de maximale leencapaciteit voor tweeverdieners. Die is per 1 januari verruimd volgens de richtlijnen van de NHG en de Gedragscode Hypothecaire Financieringen; toezichthouder AFM vindt dat echter onverantwoord.

Geldgever Obvion past de nieuwe norm daarom niet toe, ABN Amro voorlopig wel.

Toezichthouder AFM vindt de verruiming van de maximale leencapaciteit voor tweeverdieners, zoals die per 1 januari is doorgevoerd in de richtlijnen van de NHG en de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, onverantwoord.

De AFM heeft in de zomer van 2011 al duidelijk aangegeven aan de betrokken partijen geen voorstander te zijn van de aanpassingen (lees verruimingen) per 2012. Evengoed zijn marktpartijen hiermee doorgegaan. De verwarring had vermeden kunnen worden, zo lijkt het in elk geval (noot red. FACN)

De AFM waarschuwt nu geldgevers en adviseurs voor het gevaar van overkreditering en zegt streng te gaan letten op de mate waarin de "financiële weerbaarheid" van klanten in het oog wordt gehouden.

Rabobank-dochter Obvion riskeert liever geen AFM-boete en blijft de oude woonquote voor tweeverdieners hanteren. Ook Achmea-dochter Woonfonds volgt het standpunt van de AFM. De ABN Amro Hypotheken Groep (ABN Amro, Florius, MoneYou) wil eerst met de toezichthouder praten, voordat de uitbreiding van de acceptatienormen wordt teruggedraaid.

"Vooralsnog hanteren wij de Nibud-normen 2012," aldus ABN Amro Hypotheken Groep.

Bij het intermediair heerst ergernis over de ontstane situatie. "Het lijkt erop dat aanbieders alles aangrijpen om maar minder hypotheek te hoeven verstrekken", vindt serviceprovider De Financiële Makelaar, die aangeeft dat alleen tweeverdieners met een inkomen tot 20.000 er met de nieuwe verstrekkingsnormen op vooruit gaan.

Adviseur Jos Koets noemt het in zijn vaste column bij IEX.nl "een grote, onwerkbare puinhoop". Hij vraagt zich hardop of hoe nu verder te moeten. "Krijgen we nu twee gedragscodes: een NVB- en een AFM-variant?"

lees ook:

Maximale hypotheek moet omlaag volgens DNB
Bericht 3 januari 2012 op AFM.nl
Nieuw NIBUD normen ook voor CHF norm
Wijzigingen NHG per januari 2012

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.