Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Aanvaarden erfenis risicovoller

maandag, 19 december 2011

Minister Donner heeft afgesproken met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat een verklaring van erfrecht niet meer nodig is bij het opnemen van geld van een overleden partner. Dit geldt als de partners getrouwd waren en er niet meer dan 100.000 euro op de rekening staat. Dat werd vandaag bekend gemaakt door het ministerie.

In een eerste reactie liet Netwerk Notarissen weten zich zorgen te maken over de risico's die partners dan lopen. Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen: "Het opnemen van geld van de bankrekening wordt wettelijk gezien als het accepteren van een erfenis. Dit betekent dat je aansprakelijk wordt voor alle schulden van de overledene. Ook als de schulden groter zijn dan de bezittingen. De erfgenaam moet dan met zijn eigen geld bijpassen".

Schulden
In de praktijk zien notarissen dat er steeds meer erfenissen met schulden zijn. Uit gegevens van het CBS blijkt dat een gemiddelde erfenis 110.000 in waarde is en dat er in bijna 30% van de sterfgevallen een eigen woning is. Door de huidige stand van de woningmarkt blijven erfgenamen vaak met de hypotheekschuld zitten als de levensverzekering niet het hele bedrag dekt en het huis onverkoopbaar blijkt.

Eerste hulp
In Nederland ben je niet verplicht om een erfenis te accepteren. Je kunt er vanaf zien dit wordt verwerpen genoemd of de erfenis als een faillissement laten afwikkelen dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd. In deze gevallen hoef je als erfgenaam in principe niet de schulden van de overledene te betalen. Hierover spreekt de notaris uitgebreid met erfgenamen als zij komen voor een verklaring van erfrecht.

Netwerk Notarissen adviseert getrouwde partners daarom ook eerst advies in te winnen voordat zij het geld zonder verklaring van erfrecht bij de bank in ontvangst nemen. Van der Geld: "Met 'eerste hulp bij erfenissen' bieden wij ondersteuning en advies bij de keuze om een erfenis al dan niet te accepteren.

Want niet alleen met het opnemen van geld bij de bank heb je de erfenis geaccepteerd. Maar ook bijvoorbeeld door in de auto van de overleden te rijden of inboedel uit het huis van de overledene mee te nemen."

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.