Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Verzekeringsuitkering lager zonder winterbanden

maandag, 21 november 2011

Automobilisten die zonder winterbanden betrokken raken bij een ongeval in winterse omstandigheden, moeten voor een flink deel zelf opdraaien voor de kosten. Deze chauffeurs is nalatigheid te verwijten en dat komt in de verzekeringsuitkering tot uitdrukking.

Dit zijn Duitse verzekeraars en rechters met elkaar eens geworden.

Een verplichting om te rijden met winterbanden tussen bijvoorbeeld oktober en april is er opvallend genoeg niet in Duitsland. Politie en justitie gaan voor boetes en veroordelingen uit van de weersomstandigheden van het moment. Zoals ook merkbaar is in andere wintersportlanden.

"Met zomerbanden rijden tijdens sneeuwval staat gelijk aan grove nalatigheid", stelt een vertegenwoordiger van de afdeling Verzekeringsrecht van de Duitse advocatenvereniging. "De cascoverzekeraar staat in zo'n geval volledig in zijn recht de uitkering te korten."

Het Oberlandesgericht in Frankfurt heeft al eens een klacht over een volledige claimafwijzing door een verzekeraar afgewezen, maar op basis van het nieuwe verzekeringsrecht moet altijd een percentage worden uitgekeerd. Die quote is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Ook automobilisten die ogenschijnlijk buiten hun schuld op zomerbanden betrokken raken bij een ongeval in de winter, moeten een korting van de uitkering vrezen.

Als de schade met winterbanden voorkomen of beperkt had kunnen worden, zullen ook zij voor een deel eigen schuld toegewezen krijgen.(bron: AMweb)

De winterband bewijst zijn nut al bij temperaturen onder de zeven graden, dus niet alleen bij sneeuw of ijzel. De prestatie van de zomerband gaat bij een temperatuur van onder de zeven graden al flink achteruit. Door het minder elastische rubber van de zomerband heeft de bestuurder minder grip op de weg waardoor de remweg toeneemt.Ter vergelijking: zomerbanden hebben bij temperaturen onder de zeven graden een remweg van meer dan zestig meter; bij winterbanden is dat ‘maar’ dertig meter.

Op dit moment rijdt slechts 35% van de automobilisten op winterbanden, dus er valt nog veel winst te behalen. Maar als het winterse weer aanbreekt, is de run op winterbanden zo groot dat ze in een mum van tijd zijn uitverkocht of je betaalt de hoofdprijs.

Surf eens naar Bandengids.nl en kijk hoe u veilig kunt rijden in de winter.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.