Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

NHG grens tot juli 2012 verhoogd

donderdag, 17 november 2011

Minister De Jager van Financien zag eerder geen noodzaak de verhoogde NHG grens van 350.000 te verlengen. In zijn ogen zou de grens voor de NHG vanaf volgend jaar weer omlaag gaan naar het oorspronkelijke niveau van 265.000.

De komende jaren kunnen huizenkopers nog steeds gebruik maken van de verhoogde grens voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het kabinet verlengt de verhoogde NHG-grens van 350.000 tot 1 juli 2012 en zal dit bedrag daarna geleidelijk verlagen. Dit moet het vertrouwen in de woningmarkt gaan herstellen.

Dat maakt minister Donner (Binnenlandse Zaken) vandaag bekend, zo hebben diverse bronnen in Den Haag gisteren bevestigd.

De maatregel is een belangrijke impuls voor de verkoop van duurdere woningen. Meer huizenkopers kunnen zich met Nationale Hypotheekgarantie indekken tegen financiële problemen bijvoorbeeld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en ook banken hebben de zekerheid dat de lening altijd wordt afgelost.

De NHG-grens werd op 1 juli 2009 opgetrokken van 265.000 naar 350.000 als tijdelijke crisismaatregel en zou eigenlijk op 1 januari weer verlaagd worden. Het CDA drong vorige maand nog aan op verlenging van de verhoogde grens om de geplaagde woningmarkt te ontzien. CDA-Kamerlid Blanksma laat bovendien een onderzoek uitvoeren naar de effecten van de maatregel.

gerelateerde berichten over NHG:

Wijzigingen NHG normen per 2012
Geen versoepeling hypotheekregels
NHG ondergeschikt gemaakt aan bankregels
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.