Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Meer woningkijkers, minder woningkopers

maandag, 14 november 2011

De verlaging van de overdrachtsbelasting medio juni heeft wel geleid tot een toegenomen belangstelling voor koopwoningen, maar niet tot veel meer verkopen van woningen. Dat stelt het ING Economisch Bureau in de Kwartaalmonitor Woningmarkt.

Het tegenvallende effect van de belastingverlaging mbt de woningverkopen, kan volgens ING voor een groot deel worden verklaard door het lage consumentenvertrouwen. Door grotere zorgen over de economie en de eigen baan zijn consumenten de afgelopen maanden nog terughoudender geworden om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten.

Huizenbezitters willen - heel slim - eerst hun huidige woning verkocht hebben voordat ze een nieuwe woning kopen. Starters zijn momenteel helemaal voorzichtig en kijken liever de kat uit de boom.

Daarbij komt ook nog dat veel mensen minder hypotheek kunnen krijgen door de nieuwe hypotheeknormen. Vooral de positie van starters is verslechterd, waardoor de doorstroming stokt. Eventuele maatregelen om de woningmarkt op gang te helpen, moeten dus gericht zijn op starters, aldus ING.

gerelateerde berichten:

NHG ondergeschikt gemaakt aan bankregels
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.