Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Banken vertrouwen elkaar steeds minder

dinsdag, 8 november 2011

Het bedrag dat Europese banken voor korte tijd onderbrachten bij de Europese Centrale Bank (ECB) overtrof afgelopen nacht het hoogste niveau dat werd gehaald in de vorige financiële crisis. Dat bleek dinsdag uit cijfers van de ECB.

De banken brachten afgelopen nacht 298,6 miljard euro onder bij de centrale bank. Dat is het hoogste bedrag van dit jaar.

Het is ook hoger dan het recordniveau van 297,4 miljard euro dat begin november 2008, in de nasleep van de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, werd genoteerd.

De aanzwelling van de deposito's bij de ECB is een duidelijk teken van het onderlinge wantrouwen in de Europese bankensector.

Banken stallen hun overtollige middelen liever bij de centrale bank dan dat ze het geld tegen een hogere rente aan elkaar uitlenen. (bron; DFT.nl)


De risicopremies die banken elkaar onderling in rekening brengen was in de maand oktober juist weer iets gedaald. Deze risicopremie wordt altijd met enige vertraging doorgevoerd in de hypotheekrentetarieven. Vanwege deze vertraging moeten per saldo de hypotheekrentetarieven nog enigszins omhoog. Zie ook Renteverwachting hypotheekrente

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.