Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Regel fiscaal partnerschap voor 1 januari 2012

vrijdag, 28 oktober 2011

Per 1 januari 2010 is de Successiewet gewijzigd met een overgangstermijn voor het fiscaal partnreschap voor samenwoners. De overgangstermijn loopt af op 31 december 2011. Dit heeft gevolgen voor onder meer de (hypothecaire) rente aftrek en erfbelasting voor samenwonenden.

Woont u samen?

Bent u op hetzelfde adres ingeschreven maar heeft u géén notarieel samenlevingscontract?

Heeft u samen géén kind? Bent u samen niét eigenaar van een eigen woning en heeft één van beiden de ander ook niét aangemeld bij het pensioenfonds voor partnerpensioen?

U kunt alleen elkaars fiscaal partner worden in 2011 als u voor 31 december 2011 bij de notaris een samenlevingscontract heeft opgesteld of alsnog de aanmelding van de partner voor het partnerpensioen heeft geregeld.

Samenwonenden zonder samenlevingscontract kunnen voor grote fiscale “verrassingen” komen te staan. Graag willen wij u hierover informeren.

Erfbelasting uitkering overlijdensrisicoverzekering
De nieuwe erfbelasting, die ingang had op 1 januari 2010, pakt zeer nadelig uit voor ongehuwd samenwonenden. Indien vanaf 1 januari 2010 wordt geërfd van de partner bijvoorbeeld vanuit een overlijdensrisicoverzekering (orv), kan alleen aanspraak worden gemaakt op de partnervrijstelling (€ 603.600,-) indien er sprake is van een notarieel samenlevingscontract waarin een wederzijdse zorgplicht is vastgelegd, dat minimaal een half jaar oud is op het moment van overlijden.

Is er geen notarieel samenlevingscontract of nog geen 5 jaar officieel samenwoning?
Dan is de erfenis vanuit bijvoorbeeld de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering van een partner reeds belast vanaf € 2.012,- met alle gevolgen van dien. De achterblijvende partner wordt naast het verlies van zijn/haar partner nog eens geconfronteerd met een hoge heffing! 30% heffing over een erfenis tot € 118.000,- en over het meerdere 40%.

Een samenlevingscontract is dus een must! Regel dit bij je notaris voor een paar honderd euro en je bespaart duizenden euro's erfbelasting.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.