Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Kunt u verhuizen zonder restschuld op uw hypotheek?

dinsdag, 25 oktober 2011

De huizenprijzen dalen. En de vooruitzichten zijn dat deze met nog eens 4 tot 20% verder dalen.

Wilt u verhuizen? Dan moet u uw hypotheeklening terugbetalen.

Is de waarde van uw huis gedaald, dan lukt dat misschien niet met de verkoopopbrengst van uw woning. Door te berekenen of u een overwaarde of een onderwaarde hebt, weet u waar u aan toe bent. En kunt u maatregelen nemen als dat nodig is.

Overwaarde of restschuld bij verkoop: hoe bepaalt u dat?

Om vast te stellen of u een overwaarde of een onderwaarde hebt, kijkt u naar drie bedragen:

1. de actuele waarde van uw woning;
2. het restant van uw lening;
3. de opgebouwde waarde in uw hypotheek.

Bedrag 1: Actuele waarde woning

Elk jaar krijgt u van de gemeente een brief, waarin de WOZ-waarde van uw huis staat. Dit is een indicatie van de waarde van uw woning die u kunt gebruiken voor de berekening.

Bedrag 2: Restant van uw lening

Op het jaarsaldo-opgave, dat u elk jaar van de geldverstrekker ontvangt en meestal gebruikt bij uw belastingaangifte, kunt u bekijken welk deel van uw lening u nog niet hebt terugbetaald en hoe hoog uw huidige hypotheeschuld is.

Bedrag 3: Opgebouwde waarde

Binnen een aantal hypotheekvormen bouwt u waarde op. Bij een beleggingshypotheek vindt u deze terug in het kwartaaloverzicht dat u van de fondsenbeheerder ontvangt. Bij een levenhypotheek via het informatiemodel dat jaarlijks wordt verstrekt door de verzekeraar. Bij de (bank)spaarhypotheek staat de huidige spaarwaarde op de saldo-opgave.

Rekenvoorbeeld

Om de over- of onderwaarde te berekenen, vermindert u de waarde van uw woning met het restant van uw lening en telt u daar de opgebouwde waarde bij op.

Waarde van de woning 275.000
Restant lening 280.000 -
Opgebouwde waarde 30.000 +
---------------------------
Overwaarde: 25.000


Het bedrag dat u overhoudt heet over- of onderwaarde van uw huis. In dit voorbeeld is sprake van overwaarde. Is dat bij u niet het geval? Dan is het verstandig te gaan praten met uw hypotheekadviseur.

Hoe voorkomt u restschuld?

Als uw lening nu hoger is dan de waarde van uw woning, dan is de kans aanwezig dat u bij verkoop met een restschuld blijft zitten. Een restschuld op uw hypotheek betekent dat u met de verkoopopbrengst van uw huis en de eventueel opgebouwde waarde de hypotheek niet helemaal kunt terugbetalen. Om te kunnen verhuizen moet u in dit geval geld achter de hand hebben om de hypotheek volledig terug te betalen. Dit kunt u ondervangen door op tijd te gaan sparen of uw hypotheek sneller terug te betalen.

Hebt u verhuisplannen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.