Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Nederlander kiest voor veilige winterrit

vrijdag, 21 oktober 2011

De run op de winterband is vroeg ingezet dit jaar door de strenge winters de afgelopen jaren. Eén op de vijf autorijders in Nederland rijdt inmiddels op winterbanden.

De run op winterbanden is dit jaar extreem vroeg, meldde de VACO, de bedrijfstakorganisatie voor banden en wielen half september. Ook de BOVAG, de brancheorganisatie van onder meer autobedrijven, constateert de populariteit van de winterband.

“Mensen zijn wakker geschud door de extreme winters van de afgelopen twee jaar”, vermoedt Paul de Waal. “Als je eenmaal met je zomerband vast hebt gestaan in de sneeuw, laat je dat niet weer gebeuren”, spreekt de BOVAG- woordvoerder uit eigen ervaring. “En wie pas bij de eerste sneeuwvlok zijn garage belt, is natuurlijk te laat.”

Kortere remweg winterband

De winterband bewijst zijn nut al bij temperaturen onder de zeven graden, dus niet alleen bij sneeuw of ijzel. De prestatie van de zomerband gaat bij een temperatuur van onder de zeven graden al flink achteruit. Door het minder elastische rubber van de zomerband heeft de bestuurder minder grip op de weg waardoor de remweg toeneemt.Ter vergelijking: zomerbanden hebben bij temperaturen onder de zeven graden een remweg van meer dan zestig meter; bij winterbanden is dat ‘maar’ dertig meter.

Op dit moment rijdt slechts 35% van de automobilisten op winterbanden, dus er valt nog veel winst te behalen. Maar als het winterse weer aanbreekt, is de run op winterbanden zo groot dat ze in een mum van tijd zijn uitverkocht of je betaalt de hoofdprijs.

Surf eens naar Bandengids.nl en kijk hoe u veilig kunt rijden in de winter.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.