Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Geen versoepeling hypotheekregels

vrijdag, 7 oktober 2011

Tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer drong de PVV aan op versoepeling van de hypotheekregels. Dit omdat potentiële huizenkopers te vaak geen hypotheek verstrekt zouden krijgen van banken.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) voelt niets voor versoepeling van de regels voor het verkrijgen van een hypotheek.

De minister deelde de zorgen over de problemen op de woningmarkt. Toch wilde hij niets veranderen aan de aangescherpte hypotheekregels, die sinds augustus gelden.

Kort samengevat ziet de nieuwe GHF norm er per 1 augustus 2011 als volgt uit:

1. De hypotheek bedraagt maximaal 104% van de marktwaarde van de woning, eventueel vermeerderd met overdrachtsbelasting. De overdachtsbelasting is tijdelijk 2%, dus kan er maximaal 106% van de aankoopwaarde van een woning gefinancierd worden.

2. De hypotheek is, net zoals nu, afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Het NIBUD stelt hiervoor normen op. Het zijn dezelfde tabellen die het NIBUD jaarlijks opstelt voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De mogelijkheden die banken tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm (zgn. explain situaties), worden nog verder beperkt.

3. De hoogte van de hypotheekrente is net zoals nu, van belang voor de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Hoe hoger de hypotheekrente, des te minder u kunt lenen. De nieuwe gedragscode gaat bij een rentevastperiode korter dan tien jaar uit van de 10-jaarsstaatsleningrente verhoogd met een opslag (nu 5,4%, 4e kwartaal 2011). Kiest men voor een rentevastperiode van tien jaar of langer, dan wordt als toetsrente de bij die rentevaste periode behorende werkelijke rente gebruikt.

Banken zijn vrij (nog) strengere normen te hanteren bij het verstrekken en beoordelen van hypotheekaanvragen, maar de nieuwe gedragscode verplicht dit niet.


gerelateerde berichten:

NHG ondergeschikt gemaakt aan bankregels
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.