Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Open huizen dag stimulans voor hypotheekaanvragen?

woensdag, 28 september 2011

Zaterdag 1 oktober a.s. is er weer de halfjaarlijkse Open Huizen Dag. Bijna 55.000 woningen zijn aangemeld. Woningzoekenden kunnen de huizen die mee doen aan de Open Huizen Dag vrijblijvend bezichtigen.

Uit onderzoek is gebleken dat de NVM Open Huizen Dag voor verkopers een effectief middel is om hun huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Mensen die deelnemen aan de NVM Open Huizen Dag, verkopen doorgaans hun huis sneller, omdat zij actiever zijn op de woningmarkt.

De verlaging van de overdrachtsbelasting per 15 juni heeft de woningmarkt een klein duwtje in de rug gegeven, maar de NVM vindt het nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken.

Ook hypotheekadviseurs zien een forse daling van het aantal hypotheekaanvragen.

Het aantal aanvragen voor hypotheken is op een nieuw dieptepunt beland. Door de combinatie van nieuwe gedragsregels van banken omtrent hypotheken en de onzekerheid bij consumenten over de economie, is de interesse in hypotheken vanaf augustus scherp gedaald.

Daarmee lijkt het effect van de verlaagde overdrachtsbelasting, die per 1 juli is ingevoerd en die de schatkist euro 1,2 mrd kost, na een maand al uitgewerkt.

Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011
Aanpassingen NHG na verlaging OVB

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.