Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Spaarloon afgeschaft per 1 januari 2012

donderdag, 22 september 2011

Vanaf 2012 is het niet meer mogelijk stortingen te doen in een spaarloonregeling. Het saldo dat de werknemer tot 2012 heeft opgebouwd kan in 2013 in een keer zonder fiscale consequenties worden opgenomen. De werknemer kan er ook voor kiezen het saldo te laten staan. Dan blijft de vrijstelling voor spaarloon in box 3 gelden. Wel wordt ieder jaar een deel van het tegoed vrijgegeven. Ook blijven de deblokkeringsmogelijkheden bestaan.

In 2016 zal de spaarloonregeling zijn uitgewerkt, dan is de termijn van vier jaar van de laatste storting in de spaarloonregeling vervallen. De overgangsregeling wordt dan opgeheven.

Deze wijziging heeft gevolgen voor werknemers die hun spaarloonregeling rechtstreeks gebruiken voor de betaling van een lijfrentepremie of bancaire lijfrentestorting. Het rekeningnummer waarvan de incasso plaatsvond, moet worden gewijzigd. Of als de werknemer de regeling wil stoppen, zal de verzekering premievrij moeten worden gemaakt.

De overdrachtsbelasting is, vanaf 15 juni 2011 tot 1 juli 2012, van 6 procent naar 2 procent verlaagd. Om dit budgettair mogelijk te maken, wordt de spaarloonregeling per 1 januari 2012 afgeschaft.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.