Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Veel consumenten kunnen of willen helemaal niet verhuizen

dinsdag, 30 augustus 2011

Volgens onderzoeksbureau IG&H blijft de woningmakt op slot zitten. IG&H gelooft niet dat de verlaging van de overdrachtsbelasting de woningmarkt vlot gaat trekken.

IG&H meldt in zijn Hypotheekupdate 1e halfjaar 2011:

"Een echte visie van de overheid op de woningmarkt ontbreekt nog steeds. Door de tijdelijkheid van de genomen maatregelen en het gebrek aan een toekomstvisie blijft er onzekerheid in de markt, bijvoorbeeld over de hypotheekrenteaftrek. Deze onzekerheid zal veel consumenten nog steeds afschrikken, zelfs met maar 2 procent overdrachtsbelasting."

Andere redenen waarom de woningmarkt vooralsnog op slot blijft volgens IG&H:

"De onzekerheid op de beurzen en gespeculeer over een nieuwe recessie versterken de onzekerheid bij de consument. Veel consumenten kunnen of willen helemaal niet verhuizen. Vrijwel iedereen die de laatste 5 jaar een woning heeft gekocht, leidt verlies bij een verkoop. Dit verlies moet je kunnen en willen nemen. Het verlies is sinds 1 augustus mee te financieren en de verhuisboete is met 2% nu dus klein, maar de psychologie van je huis verkopen voor een gevoelsmatig ‘onredelijk laag’ bedrag zal veel mensen tegenhouden. De mensen die wel willen verhuizen, kunnen door de aangescherpte verstrekkingsnormen minder lenen. Hierdoor is het voor sommige mensen niet mogelijk hun gewenste huis te kopen, waardoor zij afzien van aankoop."

gerelateerde berichten:

NHG ondergeschikt gemaakt aan bankregels
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.