Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Banken mogen aflossingvrij oversluiten na 1 augustus

vrijdag, 5 augustus 2011

Banken staan niet te springen om de hypotheeklast over te nemen en dus staan hypotheekklanten in de kou. Huizenbezitters van wie de rentevaste periode afloopt en die bij andere hypotheekverstrekkers winkelen voor een lagere rente, komen vaak van een koude kermis thuis, zo schrijft De Telegraaf.

Dit is een oud maar bekend gegeven. Daarom blijft het goed een verleningsrente te vergelijken.

Veel banken verstrekken oversluiters geen aflossingvrij hypotheek meer, alhoewel dat volgens de nieuw gedragscode wél is toegestaan. Onder voorwaarden, maar het mag.

De voorwaarden voor aflossingvrij overlsuiten staan als volgt (beknopt) omschreven:


* Gaat u oversluiten, blijft u in uw woning wonen en leent u niet meer dan de oude lening plus de oversluitkosten en de kosten voor de nieuwe lening, dan gelden de nieuwe regels NIET voor u, behalve bij de bepaling hoeveel van de verhoging aflossingsvrij mag zijn.

Vrijheid geldverstrekkers wel of niet aflossingvrij oversluiten hypotheek

De geldverstrekkers bepalen zelf hoe ze omgaan met de regels van de gedragscode ten opzichte van de NHG. Ook bepalen de geldgevers in hoeverre ze de uitzonderingen binnen de gedragscode-regels toe gaan passen. Ook hebben geldverstrekkers altijd hun eigen oude norm in hoeverre aflossingvrij verstrekt kon en kan worden.

Een rondje langs diverse banken geeft inderdaad een verdeeld beeld. Neem contact met ons op als u wilt weten welke banken wel uw oude hypotheek aflossingvrij kunnen en willen oversluiten.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.