Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Ook Aegon stopt met NHG normen bij hypotheken

dinsdag, 2 augustus 2011

Aegon heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) laten weten 'vanaf nu' evenals de overige geldverstrekkers de regels van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) toe te passen op hypotheken die in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie.

In ons eerder nieuwsbericht van gisteren was nog duidelijk dat Aegon nog de NHG normen zou respecteren en volgen.

"Vereniging Eigen Huis kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Aegon onder druk van de andere geldverstrekkers door de pomp gaat", geeft de directeur enigszins cynisch aan toe. De belangenvereniging van huizenbezitters zal de NMA benaderen met de vraag of een dergelijke druk op één dissidente marktpartij niet in strijd is met de Mededingingswet.

Daarnaast verzoekt VEH minister De Jager van Financiën de banken op hun gedrag aan te spreken. "De Jager heeft eerder aangegeven dat de NHG-regels op het NHG-segment kunnen wordt toegepast."

De NHG staat voor veilig en verantwoord lenen. De normen die daarvoor worden gebruikt, worden uiterst zorgvuldig opgesteld, onder andere met hulp van het Nibud dat voor alle huishoudens ieder jaar opnieuw berekent wat verantwoord is om maximaal te lenen. De NHG als instituut geniet daarom veel steun en vertrouwen op de woningmarkt. In noodsituaties biedt de NHG zowel de koper als de hypotheekverstrekker de garantie dat een eventuele restschuld geheel of grotendeels is afgedekt.

Het is daarom onbegrijpelijk en niet aan de klant fatsoenlijk uitlegbaar dat de hypotheekverstrekkers massaal kiezen voor de nieuwe en meer striktere normen die eigenlijk zijn bedoeld voor hypotheken die niet in aanmerking komen voor NHG.

gerelateerde berichten:

Oproep tot boycotten nieuwe hypotheekregels
NHG ondergeschikt gemaakt aan bankregels
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011
Aanpassingen NHG na verlaging OVB

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.