Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Huizen prijzen dalen 30 procent in slecht scenario

dinsdag, 19 juli 2011

Huizenprijzen in Nederland kunnen in het slechtste scenario dat E&Y heeft doorgerekend, de komende jaren met zo'n 30% dalen. Daarmee zouden de prijzen belanden op een niveau dat vergelijkbaar is met de ons omringende landen.

Volgens Ad Buiseman, hoofd van de vastgoed-sectie van E&Y, gaat het uitdrukkelijk om een worst case-scenario, dat naast een best case en een meest waarschijnlijk scenario is opgesteld.

Het griezelscenario van E&Y opstelde gaat uit van huizen- en vierkantemeterprijzen die vergelijkbaar zijn met de ons omringende landen, die gemiddeld zo'n 30% lager lagen.

"Wij hebben ons voor dit scenario afgevraagd: waarom zou dat prijsverschil van 30% op een goed functionerende markt 30% op de lange termijn niet helemaal verdwijnen?"

In het meest gunstige van drie scenario's die E&Y onlangs op de vastgoedbeurs Provada presenteerde, is de pijn na het huidige kwartaal zo ongeveer geleden, een vooruitzicht waar makelaarsvereniging NVM graag mee schermt. Een waarschijnlijker scenario is waar grote hypotheekverstrekkers als Rabo en ING nu mee werken. Die zien vanaf dit of vanaf volgend jaar stabilisatie.

Het worst case scenario dat E&Y schetste, is in feite gebaseerd op een situatie waarbij de Nederlandse markt net zo normaal zou functioneren als in de ons omringende landen. Op de Duitse en Belgische markt is geen sprake geweest van kunstmatige stimulansen die de afgelopen jaren in Nederland waarschijnlijk deels verantwoordelijk waren van het oppompen van de huizenprijzen, zoals de hypotheekrente-aftrek, tophypotheken en aflossingsvrije constructies. Verschillen met Nederlandse huizenprijzen belopen van de 22% tot 41% en bedroegen gemiddeld 30%. In tegenstelling tot de Nederlandse, staan de Duitse en Belgische markten staan er op dit moment redelijk gezond voor. (bron: DFT)

gerelateerde berichten:

Afschaffen overdrachtsbelasting bespreekbaar
Samenvatting nieuwe gedragscode 2011
Achtergrond en motivatie nieuwe gedragscode
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.