Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Hypotheekrente lager door crisis Griekenland

maandag, 18 juli 2011

Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de afgelopen dagen de hypotheekrente verlaagd en de verwachting is dat grotere banken dat voorbeeld zullen volgen, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De hypotheekvertrekkers haken hiermee in op de voortgaande daling van de rente op de Nederlandse kapitaalmarkt. Door de onrust rond de euro zijn veel beleggers uit de Griekse en Italiaanse obligaties gestapt en hebben die verruild voor de veiligere Duitse, Zweedse en Nederlandse obligaties.

Die ontwikkeling drukt de rente op de kapitaalmarkt, zegt hoogleraar monetaire economie Ivo Arnold van Nyenrode in de krant.

"Het is een logisch gevolg dat vervolgens ook de hypotheekrente daalt. Het is vreemd dat de huizenbezitters in ons land profiteren van de Griekse toestanden, maar zo werken de financiële markten nu eenmaal."

Hypotheekverstrekkers als Syntrus Achmea, Florius en BNP gaan de tarieven met een paar procentpunten verlagen. Het gaat om een daling van ongeveer 0,1 procent bij hypotheekrentes met een looptijd van vijf, tien en vijftien jaar.

De NMa is blij met de ontwikkelingen en moedigt consumenten aan te gaan 'shoppen' voor een goede rente. De NMa deed eerder dit jaar onderzoek naar de in vergelijking met het buitenland hoge hypotheekrentes in Nederland. Ook vanuit de consumentenorganisaties is er veel kritiek op de hoogte van de hypotheekrente in ons land.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.