Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Florius en overdrachtsbelasting

woensdag, 6 juli 2011

De verlaging heeft invloed op alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een bestaande woning waarbij de overdrachtsbelasting wordt meegefinancierd.

De datum dat de hypotheek passeert bij de notaris is leidend. Alle klanten waarvan de hypotheek op of na 15 juni is gepasseerd, betalen dus het lagere percentage van 2%.

Wat moet er gedaan worden?

Lopende hypotheekaanvragen en uitgebrachte hypotheekoffertes


Check als eerste of de overdrachtsbelasting is meegefinancierd. Is dat het geval? Bekijk de financieringsopzet en beoordeel of het deze nog klopt. Dien vervolgens een gewijzigde aanvraag in.

Offertes waarvan het krediet is geaccepteerd maar nog niet zijn gepasseerd

Ook hiervoor geldt: check als eerste of de overdrachtsbelasting is meegefinancierd. Kijk daarna naar de passeerdatum. Ligt deze voor 13 juli? Stem dan af of uitstel mogelijk is, zodat de financieringsopzet nog aangepast kan worden. Dien in dat geval een gewijzigde aanvraag in. Vanaf 13 juli zal Florius geen dossiers meer afronden waarbij sprake is van 6% overdrachtsbelasting.

Is uitstel niet mogelijk? Laat de hypotheek dan passeren. U krijgt als klant in ieder geval het bedrag aan overdrachtsbelasting terug dat teveel is betaald, maar zal dan alsnog actie moeten ondernemen. Zie verder onder “hypotheken die al gepasseerd zijn”.

Geldigheidsduur offerte
Loopt de geldigheidsduur van de offerte gevaar? Neem dan altijd contact op.

Spoeddossiers
Is het niet mogelijk om het passeren uit te stellen? Gaat u misschien met vakantie? Of heeft uitstel een hele kettingreactie tot gevolg? Wij adviseren om de hypotheek dan te laten passeren. U krijgt in ieder geval achteraf het geld terug.

Dit betekent dan wel dat er achteraf gekeken moet worden welke consequenties dit voor de hypotheek heeft.

Wat betekent dit voor hypotheken die al gepasseerd zijn sinds 15 juni?

Florius is nog bezig met het uitwerken van de gevolgen voor deze groep. Hiervoor zijn zij afhankelijk van Stater, NHG, de Belastingdienst en de notarissen. Zodra zij meer duidelijkheid hebben zullen ze dit communiceren. Zeker is wel dat de klant altijd het teveel betaalde bedrag terug krijgt.

Hoe krijgt de klant het geld terug?

Dit is nog niet bekend. De Belastingdienst en de notarissen moeten hier nog een uitspraak over doen.

gerelateerde berichten:

Vertraging hypotheekdossiers
Delta Lloyd en verlaging overdrachtsbelasting
NHG en verlaging overdrachtsbelasting

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.