Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Afschaffen overdrachtsbelasting bespreekbaar

woensdag, 22 juni 2011

Overdrachtsbelasting moet worden betaald bij de aankoop van onroerend goed en bedraagt 6 procent van de koopsom. Dat levert het rijk nu jaarlijks circa 3,5 miljard euro op.

Het kabinet heeft de overdrachtsbelasting nu in het zicht om te bekijken wat de mogelijkheden tot het afschaffen van de overdrachtsbelasting of het verlagen ervan.

Er wordt gekeken naar mogelijkheden om de overdrachtsbelasting aan te pakken om de vastzittende woningmarkt vlot te trekken. Dat melden bronnen rond het kabinet, zo meldt de Telegraaf vandaag.

Op tafel liggen meerdere opties zoals een algehele afschaffing van de overdrachtsbelasting, een gedeeltelijke afschaffing of een vrijstelling voor starters op de woningmarkt. Besluiten zijn nog niet genomen.

Er wordt onderzocht of zo'n maatregel, die een paar miljard kan kosten, het juiste effect heeft voor de woningmarkt. Ook moet worden gekeken naar de financiering van het plan, dat een flinke aderlating voor de schatkist betekent.

Een nieuwe hypotheek bedraagt na invoering van de nieuwe regels per 1 augtus 2011 maximaal 104% van de marktwaarde van de woning, eventueel vermeerderd met overdrachtsbelasting. De overdachtsbelasting is standaard 6%, dus kan er maximaal 110% van de aankoopwaarde van een woning gefinancierd worden.

gerelateerde berichten:

Samenvatting nieuwe gedragscode 2011
Achtergrond en motivatie nieuwe gedragscode
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.