Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Einde (bank)spaarhypotheek ?

vrijdag, 17 juni 2011

Rabobank zint op manieren om de strengere hypotheekregels van toezichthouder AFM dragelijker te maken.

Daarom wil Rabobank met andere banken afspraken maken voor een rigoureuze herziening van de hypotheekmarkt. Rabobank zoekt steun voor dit plan bij ING en ABN Amro. "Ik heb een groot draagvlak ervaren", zegt Rabo-topman Piet Moerland tegen het FD.

Banken zouden volgens Rabobank alleen nog hypotheken moeten aanbieden waarop wordt afgelost.

De Rabobank-topman Piet Moerland denkt aan rigoureuze stappen. Belangrijkste idee is om alleen nog hypotheken aan te bieden waarop wordt afgelost, zoals annuïtaire hypotheken, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Einde (bank)spaarhypotheek?

Fiscaal populaire hypotheekvormen zoals de (bank)spaarhypotheek zouden moeten verdwijnen. In ruil hiervoor zou de AFM soepeler moeten omgaan met hypotheekverstrekkingsregels. De bank wil voor starters de nu niet populaire annuiteiten hypotheek verplicht stellen.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het betaalde termijnbedrag zo wordt samengesteld dat de som van de rente en het aflossingsgedeelte gelijk blijft. De aflossingsbijdrage is aan het begin van de looptijd laag en loopt op. De rente maakt de omgekeerde beweging. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is dan de totale lening terugbetaald.

De bank wil met de herzieningen de in het slob geraakte woningmarkt weer vlottrekken en de kansen van starters op de markt groter maken.

ING en ABN Amro bevestigen tegenover het Financieel dagblad dat wordt gesproken over een nationaal akkoord. ING noemt het Raboplan "een optie, maar zeker niet dé optie".

gerelateerde berichten:

Rabo meer aflossen minder regels
Alleen rente-aftrek over annuiteiten hypotheek
Achtergrond en motivatie nieuwe hypotheekregels

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.