Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Beleid Rabo banksparen geen passend advies

woensdag, 1 juni 2011

Dat de Rabobank op hypotheekgebied alleen nog maar banksparen aanbiedt, sluit niet aan bij het principe van passend advies. Aldus AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren dinsdag op het SEH-congres in reactie op een vraag uit de zaal.

Kockelkoren: "Wij hebben onze wenkbrauwen gefronst toen wij dat hoorden. Dat je dus zegt: we adviseren automatisch één product. Dat past niet bij het principe van passend advies."

Uiteindelijk is, aldus Kockelkoren, het adviesdossier echter bepalend. Als de AFM in een bepaald geval zou vaststellen dat het advies niet passend is, kan de Rabobank rekenen op een boete.

Kockelkoren zei verder onder meer: "Het nieuwe aangescherpte toetskader voorkomt dat bij het aangaan van nieuwe kredieten huishoudens nog grotere risico's op zich nemen dan eerder al mogelijk was. De risico's die huishoudens op hun bestaande kredietconstructie lopen veranderen niet als gevolg van het nieuwe kader. Wat deze huishoudens kunnen doen is in overleg met hun adviseur nagaan of ze de risico's nog steeds aanvaardbaar vinden en of ze in staat zijn deze in enige mate te beperken. Een dergelijk adviesgesprek zou wel eens, ook in de ogen van deze huishoudens, van grote toegevoegde waarde kunnen zijn." (bron: VVP)

gerelateerde berichten:

Tweede Kamer steunt nieuwe hypotheekregels
Nederland aan afgrond hypothecaire leningen
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Weer strengere eisen banken bij hypotheekverstrekking
PVV wil aflosvrije hypotheek behouden

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.