Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Geen aanleiding voor ingrijpen hypotheekmarkt door NMA

maandag, 30 mei 2011

De mededingingsautoriteit NMA vindt dat er voldoende concurrentie is op de hypotheekmarkt en signaleert dat de rentetarieven, na een forse stijging in de afgelopen jaren, inmiddels weer zijn gedaald tot het niveau van voor de kredietcrisis.

Daarmee ziet de NMA geen reden om maatregelen te nemen op de hypotheekmarkt.

Door toegenomen concurrentie en herstel van de kapitaalmarkten zijn inmiddels de marges weer gekrimpen. Toch doet de NMA een aantal aanbevelingen, onder meer aan consumenten: "Zij zouden meerdere hypotheekverstrekkers met elkaar moeten vergelijken. De grote Nederlandse banken rekenen over het algemeen namelijk hogere hypotheekrentes dan andere aanbieders."

Een actievere rol van de consument in het vergelijken van hypotheekrente kan de concurrentie op de markt vergroten, zo stelt de NMA.

"Het is niet aannemelijk dat prijsafspraken een verklaring vormen voor de opmerkelijke toename van de marges sinds 2008." De voorwaarden die Brussel heeft gesteld aan de staatssteun voor ABN Amro, Aegon en ING (geen prijsleiderschap) zouden wel een factor geweest kunnen zijn die de rentetarieven heeft doen stijgen, concludeert de NMA.

Lees de Sectorstudie Hypotheekmarkt van de NMA.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.